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30th June, 1989.
Director-General,

Department of Family Services,
“+. @.,P.,0. Box 806,
BRISBANE, 0. 400%.

Dear Sir,

Re: The reguirements of Regulations 46,63 and 65

of the Public Service Management and
Employment Regulations 1988

’ . I refer to your letter dated 20th June concerning
aspects. of grievance and departmental filing procedures

- under the abovementioned Regulations. Regulation 46

- provides;:-

. . "z report ... concerning the performance of an

' officer which could reasonably be considered to be
detrimental to the interests of that officer, shall
not be placed on any'official files or records
relating to that officer unless ... initialled ...
and ... provided with-

R

{a) a Ccopy ..}

(b) the opportunity to respond ...
”f Regulation 63 provides :-

: v (1) Any officer may submit a grievance to the
; : chief executive ....

' (2) The chief executive shall ensure that -

i (a} .... opportunity to present all aspects
of the grievance;

y (b} dinvestigated in a thorough, faix and
8 impartial manner «...

g (3) ‘The chief executive may appoint an officer to
el investigate the grievance. The investigating
© officer shall prepare a report ....
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{4) The c¢hief executive shall advise .... of the
determination made ...."

Requlation 65 provides -

o . an officer shall be permitted to peruse any
departmental file or record held on the officer

.- e

You requested legal opinion in relation to aspects
arising from Regulations 46, 63 and 65,

(i} Should reports prepared under Regulation B63(3)
be placed on the officer's file?

Given that each matter will, substantially, turn on
its individual fact situation, it is not possible to provide
an absolute and definitive advice to this gquestion,

However, commonsense and good administrative practice would
seem to indicate that such reports, whether favourable or
detrimental, should be placed on official files or

records. In the event that such a report is detrimental,
the requirements of Regulation 46 must be complied with.

The concern that you express about the lodgement of
further grievance matters would not appear to be well~based
and, in any event, may be dealt with by the Chief Executive
opining the grievance to be of a frivolous or vexatious
nature.

The option to keep a racord of material derived
from grievance investigations in a confidential policy file
separate from personnel files would not seem to be an
advisable or a practicable solution, Simply; a separate
confidential policy file is an official file and may well
contain material detrimental to an officer. This being so,
the adoption of a system of confidential grievance files to
run parallel to the system of official files would seem to
pe an exercise in artificiality and administrative
duplication.

(i1} Would a confidential policy file constitute a
rdepartmental file or record held on the officer" under

Regulation 657

_ Yes, especially in the event that such confidential
policy file contains material detrimental to the officer.

{iii)} Would it be necessary to supply an officer
with 8 copy of material on a confidential volicy file as
required by Requlation 65?

Yas.

(iv) Hould it be necessary to afford an officer
the opportunity to respond to material on a confidential

policy file?




4.: b 'Y
Yes. The terms of Regulation 46 in relation to

material “which could reasonably be considered to be

detrimental to the interests of the officer” are unecguivocal

and mandatory.

vours faithfully,
; (K.M. O'Shea)
o Acting Soligitor General.
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